Paradentose er en tandsygdom og kan defineres som en betændelsestilstand i tændernes omgivende støttevæv. Støttevævet omfatter tandkødet, fibrene omkring tandrødderne samt den omgivende kæbeknogle.
Betændelsestilstanden medfører at den knogle, der omgiver tænderne, langsomt nedbrydes, og tændernes støttevæv forsvinder.
En fremskreden paradentose medfører, at tanden/tænderne løsnes og tillige kan flytte sig i tandrækken
Paradentose opstår ved, at bakterier over en længere periode får lov at ansamle sig langs tandkødsranden, hvor de giver anledning til en betændelsestilstand. Denne betændelsestilstand karakteriseres i første omgang som tandkødsbetændelse.
Forbliver tandkødsbetændelsen ubehandlet kan den udvikle sig til paradentose. Paradentose kan inddeles i aggressiv paradentose og kronisk paradentose.
Nyere undersøgelser fra bl.a. Tandlægeskolen i Århus indikerer at ca. 12 % af befolkningen har paradentose i større eller mindre grad.
Årsagen bag at kun en lille andel af befolkningen er disponeret for at udvikle paradentose ligger antagelig i, at immunforsvaret reagerer alt for kraftigt på en simpel tandkødsbetændelse hos denne del af befolkningen.
Immunforsvaret reagerer for kraftigt ved lokalt at producere for mange af de immunforsvarsstoffer, der medvirker ved bekæmpelsen at tandkødsbetændelsen. Disse immunforsvarsstoffer har en dobbeltfunktion, således at de foruden at medvirke til bekæmpelse af en infektion også indgår i kroppens knoglenedbrydning.
Det betyder at en lokal overproduktion af disse immunforsvarsstoffer samtidig medfører en lokal knoglenedbrydning.
Da selv små ansamlinger af bakterier langs tandkødsranden kan give anledning til paradentose hos mennesker, der er disponeret for at udvikle paradentose, er det afgørende at du fjerner disse ansamlinger to gange daglig.
Paradentose viser sig i alvorligst grad mellem tænderne samt på de bageste kindtænder, da det er disse steder, at det er vanskeligst at fjerne bakterieansamlingerne. Det er derfor vigtigt, at du også anvender tandtråd, mellemrumsbørster eller tandstikkere (trekantet) en gang daglig. Rygestop bør også indgå som en vigtig overvejelse, hvis du ønsker at forebygge paradentose.
Rutinemæssige kontrolundersøgelser samt tandrensninger hos din tandlæge er en vigtig del i forebyggelsen af paradentose, da du ikke selv kan diagnosticere paradentose, før det er for sent eller fjerne de bakterier, der ligger indlejret i tandstenen.
Behandlingen af paradentose omfatter i første omgang en kortlægning af sygdommens omfang. Det gør vi ved at opmåle tandkødslommerne (6 mål for hver tand) vha. et millimetermål. Tandkødslommernes dybde er et udtryk for, hvor meget kæbeknoglen omkring tænderne er blevet nedbrudt.
Det kan endvidere være nødvendigt at få taget røntgenbilleder af tænderne for at få et mere præcist billede af sygdommens omfang.
På baggrund af de informationer, vi har indhentet, foretager vi selve paradentosebehandlingen, der består af en udrensning af tandkødslommerne samt rensning og afglatning af tændernes rod-overflader (tandrodsrensninger).
Er lommerne meget dybe og betændte kan det være nødvendigt, at vi foretager behandlingen under lokalbedøvelse.
I den kommende tid efter behandlingen er det vigtigt, at tænderne forbliver fuldstændig rene, og vi afslutter derfor med en grundig instruktion i hvorledes tænderne holdes rene.
Hvis du undlader at blive behandlet for paradentose, ender det med at dine tænder bliver løse og falder ud en efter en.
Vær opmærksom på følgende tidlige symptomer på paradentose:
• Røde tandkødsrande
• Tandkødsranden farves mørkerød pga. betændelse
• Tandkødet er hævet
• Tandkødet bløder ved tandbørstning
• Dårlig ånde
• Ømhed og murren fra tandkødet
• Tænderne er løse eller begynder at vandre
De fleste mennesker opdager ikke at de har paradentose før sygdommen når over i de sene stadier, hvor tænderne begynder at løsne sig og kan flytte sig i tandrækken. Derfor er det vigtigt, at man kommer til de anbefalede tandundersøgelser, hvor tandlægen rutinemæssigt også kigger efter paradentose.
Har du først fået paradentose, kan du ikke blive helbredt i traditionel forstand. Hverken tandlægen eller nogen anden kan fjerne en patients tendens til at udvikle paradentose.
Hvis du selv dagligt holder tænderne helt rene, kan du i samarbejde med tandlægen sørge for, at sygdommen ikke udvikler sig.
Ved utilstrækkelig mundhygiejne er tandlægens behandling kun et indgreb, der bevirker at sygdommen udvikler sig langsommere, end den ellers ville have gjort.
Vær derfor omhyggelig med mundhygiejnen, og sørg for at holde tænderne helt rene.
Er du i tvivl om noget, eller vil du gerne høre mere om paradentose i Helsingør på vores klinik, så er vi klar til at hjælpe. Bestil tid til et almindeligt eftersyn, og så kan vi finde den rigtige behandling til dig.
Ring til os i klinikken på 49 21 02 48 eller skriv til os via kontaktformularen.
Vores lille klinik er præget af ro samt en afslappet, uformel og god stemning. Vi giver en omsorgsfuld og professionel behandling. Det er vores førsteprioritet at bevare dine naturlige tænder længst muligt, og derfor vil vores behandlingstilbud primært være forebyggende og genopbyggende.
Du er meget velkommen til at blive patient hos os.
Hos Tandlægerne Strandgade 75 vil du opleve åbenhed, god kontakt og klar kommunikation, da det i vores optik er den bedste måde at indfri dine ønsker og forventninger.
Hvis du ønsker at få overblik over dit behandlingsbehov, tilbyder vi dig en udførlig oversigt over dine “risikotænder” med behandlingsmuligheder og eventuelle økonomiske konsekvenser.
Når du vælger os, som din tandlæge i Helsingør tager vi os god tid til dig, så du kan føle dig tryg.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt vi udfører lige præcis det, du efterspørger, så giv os et kald, så afklarer vi med det samme!
Strandgade 75B 1
3000 Helsingør
Telefon: 49 21 02 48
Email: tandklinikken@strandgade75.dk
CVR nr. 33 03 20 21