footer-part3-bg

Tandlægerne Strandgade 75

Helsingørs hyggeligste tandklinik

Rodspidsamputation2018-09-25T10:11:53+00:00

Rodspidsamputation

Hvad sker der ved rodspidsbetændelse?

Ved betændelse i tandnerven, eller hvis tandnerven dør, skal tanden rodbehandles.

Får du foretaget en rodbehandling hos Tandlægerne Strandgade 75, fjerner vi den syge nerve. Vi desinficerer og fylder rodkanalen. Målet er at rense og fylde rodkanalen helt til rodspidsen. Det er især vigtigt, hvis tandnerven har været død og inficeret i længere tid.

Det er dog ikke altid muligt at få renset og filet rodkanalen helt i bund. Der kan fx være anatomiske afvigelser med atypiske sidekanaler, der gør det teknisk umuligt at gøre rodkanalen helt ren. Derfor kan der nogle måneder eller år efter en rodbehandling opstå betændelse i kæbeknoglen omkring rodspidsen – også kaldet rodspidsbetændelse.

BESTIL TID
Hvis du har kronisk rodspidsbetændelse, er der ingen symptomer. Kronisk rodspidsbetændelse kan kun ses på et røntgenbillede. Den kroniske tilstand kan dog gå over i en akut tilstand, hvor du får stærke smerter.

Når vi finder rodspidsbetændelse i en tand, er der tre mulige behandlinger:
• at fjerne tanden (udtrækning)
• at revidere rodbehandlingen
• at foretage en rodspidsamputation

Det kan være nødvendigt at fjerne tanden, hvis rodspidsbetændelsen er meget omfattende, samtidig med at der også er en dyb paradentose omkring tanden.

En anden mulighed kan være at revidere rodbehandlingen for at få rodspidsbetændelsen til at forsvinde. Men hvis tanden er forsynet med en stiftopbygning i forbindelse med en krone- eller brobehandling, er det umuligt at få adgang til rodkanalen igen.

Hvis du ønsker at bevare tanden, og det samtidigt er umuligt at foretage en revision af rodbehandlingen, kan man bevare tanden med et kirurgisk indgreb i form af en rodspidsamputation.

Vi foretager et mindre kirurgisk indgreb. Vi kan udføre amputationen smertefrit under lokalbedøvelse. Når der er lagt en god lokalbedøvelse, lægger vi et snit i tandkødet ud for tanden.

Vi skubber tandkødet til side, så vi kan se ind til kæbeknoglen. Med et lille bor sliber vi til, når vi når ind til rodspidsen. Så kan vi skrabe betændelsen ud og slibe nogle millimeter af rodspidsen for at fjerne den del af roden, vi ikke har kunnet rengøre.

Vi supplerer ofte med at rengøre og slibe ned i rodkanalen fra amputationsstedet med et ultralydsapparat, og derefter fylde det med et fyldningsmateriale. Til sidst skyller og renser vi operationsfeltet grundigt, hvorefter vi syer det til.

Efter en uges tid skal du en tur tilbage på klinikken. Her vil vi lige sikre os, at helingen er gået planmæssigt, og vi fjerner i samme forbindelse stingene.

Du kan opleve nogen hævelse i området i cirka 2-4 dage. Vi anbefaler samme efterbehandling som ved operation af visdomstænder: Du skyller med Klorhexidin 0,1% (evt 0,12%) i 1-2 minutter 2-3 gange dagligt i en uge. Da vi arbejder i et inficeret område, forslår vi antibiotikabehandling i forbindelse med operationen.

Prognosen afhænger dels af hvilken tand, der er tale om, og dels af rodfyldningens tilstand og endelig af betændelsens størrelse. Det en individuel vurdering, som vi vil foretage i forbindelse med forundersøgelsen og drøfte med dig. Hvis der er en rimelig god rodfyldning som udgangspunkt, vil omkring 90% hele normalt.

Få en tid i klinikken

Bestil tid i klinikken, så vi kan undersøge dine tænder for kronisk rodspidsbetændelse og dermed gøre dine tænder sunde igen.

Kontakt os på 49 21 02 48 eller skriv via kontaktformularen.

Home » Rodspidsamputation