footer-part3-bg

Tandlægerne Strandgade 75

Helsingørs hyggeligste tandklinik

Rodbehandling2018-09-11T10:28:32+00:00

Rodbehandling

En rodbehandling er nødvendig, hvis tandens nerve er gået til grunde eller er på vej til at dø. Ofte vil tandnerven dø som følge af en betændelse. Nogle gange vil det være nødvendigt at lave rodbehandlingen, mens betændelsestilstanden står på.

BESTIL TID
 

Der kan være flere årsager til, at tandnerven er død. Her er de mest almindelige.

  • Hul i tanden (caries). Alt afhængig af hvor stort cariesangrebet er, og hvor tæt det er på tandens nerve, kan syre og affaldsprodukter dannet af bakterier trænge gennem tandens hårde væv og påvirke nerven.
  • Tanden har fået et slag (traume), som har forårsaget nervens død. Måske er tanden ligefrem knækket pga. slaget, eller måske fremstår den helt intakt. Slaget kan give en blødning i tandens pulpakammer. Størknet blod i tandens indre kan skinne igennem og give tanden et blåligt skær.
  • Hvis tanden har gennemgået en større behandling. Fx hvis der for nyligt er sat en krone på den, eller der er lavet en stor fyldning i den. I dette tilfælde kan nerven blive så generet af den ydre påvirkning, at den begynder at gøre ondt, og i sidste ende dør nerven.

Få en rodbehandling i Helsingør

Hos Tandlægerne Strandgade 75 kan vi gøre dine tænder sunde. Bestil tid til en almindelig tandbehandling, så vi kan se, hvad der er brug for af behandlinger.

Kontakt os i klinikken på 49 21 02 48 eller skriv via kontaktformularen.

rodbehandling i helsingør  

Ved en rodbehandling fjerner vi tandens nerve fra den centrale del af tanden (rodkanalerne og pulpakammeret).

For at kunne komme ind til pulpakammeret og rodkanalerne må vi ved mange tilfælde bore et hul i tanden. Når der er skabt adgang til tandens indre, fjerner vi tandens nerve og renser tandens indre for betændelsesvæv og bakterier. Til det bruger vi hos Tandlægerne Strandgade 75 nogle specielle tynde file, der glatter siderne af rodkanalen, dels med en antibakteriel væske, som tandlægen skyller rodkanalen med.

Vi benytter et anerkendt system, hvis effekt er påvist gennem diverse studier og undersøgelser. Når rodkanalen er renset, lukker vi det hele med rodfyldningsmateriale.

Når behandlingen af tandens indre er overstået, og hvis tanden var intakt, da rodbehandlingen startede, afslutter vi med en mindre fyldning. Hvis tanden var mere medtaget før rodbehandlingen, kan det være en god idé at sætte en krone på for at beskytte den mod at slå revner og knække.

Når tandens nerve dør, kan det give tandpine, som kan være så slemt, at man ikke kan sove om natten. Det kan også være en mindre tandpine, som efter lidt tid går over, og endelig kan nervens død gå helt ubemærket hen uden smerter eller ubehag.

Selv når der ikke er nogen symptomer fra tanden, er det vigtigt at få tanden rodbehandlet, fordi en død nerve på et hvilket som helst tidspunkt kan forårsage en betændelsestilstand i den omkringliggende kæbeknogle.

Dette kaldes en rodspidsbetændelse. I svære tilfælde kan en rodspidsbetændelse udvikle sig til en tandbyld. Bakterier i kæben vil også kunne gå i blodbanen og kan i sidste ende påvirke kroppens generelle sundhed.

Rodbehandlede tænder er avitale, dvs. at tandvævet ikke længere er forsynet med blodkar og nerver og derfor er dødt.

En avital tand er mere sprød og knækker nemmere end sunde, ikke-rodbehandlede tænder. Derfor anbefaler vi ofte, at den rodbehandlede tand får en krone, der kan gøre tanden mere hårdfør over for de belastninger, tanden udsættes for.

Vævet omkring en rodbehandlet tand heler for det meste fint op efter indgrebet. Men der er desværre også tilfælde, hvor vævet ikke heler på trods af, at vi har udført rodbehandlingen på optimal vis.

Det sker i cirka 15 % af alle behandlinger. I nogle tilfælde vil vi forsøge at rodbehandle tanden på ny. I andre tilfælde vurderer vi, at rodbehandlingen ikke kan gøres bedre, og en rodspidsamputation kan da komme på tale.

Det er ikke usædvanligt med lette smerter de første dage efter en rodbehandling. Du kan normalt behandle det med almindelig håndkøbsmedicin. Fortsætter smerterne eller forværres smerterne fx i forbindelse med tygning, skal du tage kontakt til os.

En rodbehandlet tand kan med tiden blive grålig til blålig misfarvet. Det kan da være nødvendigt med tandblegning eller kronebehandling af tanden for at gøre den pæn hvid igen