Du har måske prøvet at have huller i tænderne og fået dem lukket igen med en fyldning (plombe).
En tandfyldning er fremstillet af et blødt materiale, der kan formes og lægges direkte i hullet, hvorefter det stivner og erstatter det mistede tandvæv.
Plast er typisk vores foretrukne materiale til fyldninger. Klinikkens tandlæger anvender kun undtagelsesvis sølv, når det (relativt sjældent) er den eneste forsvarlige løsning.
Plast giver under alle omstændigheder et pænere resultat end sølvfyldninger, som jo er langt mere synlige, fordi en sølvfyldning ikke er tilpasset tandens farve.
De plastmaterialer, vi bruger i dag, har så gode egenskaber, at vi kan gøre dem næsten usynlige, så du ikke kan se forskel på fyldningen og den rigtige tand.
Plast kan stort set bruges til alle typer huller, men ved store destruktioner kan det blive nødvendigt med en krone. Vi vil altid give dig et sagligt bud på, hvilket materiale der er bedst i lige præcis dit tilfælde.
Plasten har den gode egenskab, at vi kan lime fyldningen til tanden. Plast i sig selv har en kemisk binding til tanden, men denne forstærker vi ved brug af specielt fremstillet lim.
Først bores tanden til, hvorefter vi ætser overfladen med en svag syre. Vi påfører den første lim, vi blæser overskudet væk, så påfører vi den næste lim og aktiverer ved hjælp af en speciallampe, der afgiver et blåt lys.
Herefter kan vi påbegynde opbygningen af din tand i plast. Vi har tolv forskellige nuancer at vælge imellem og ved at kombinere dem kan vi efterligne farven på netop dine tænder.
Når plasten er gennemhærdet med lampen, og vi har tilpasset den i form og højde, er den klar til brug.
Vær dog opmærksom på at du kun med forsigtighed må spise noget, hvis du er bedøvet, da du ikke kan mærke, hvis du bider dig i kinden eller tungen.
Nogle patienter kan have svært ved at mærke om fyldningen passer rigtigt til tanden, og det er ikke unormalt, at der kan være behov for efterjusteringer.
Eksisterende sølvfyldninger kan ofte udskiftes med hvide fyldninger af plast, som matcher de øvrige tænder. Det er en æstetisk fordel, hvis sølvfyldningen er placeret et synligt sted i munden.
Hvis man har en større sølvfyldning, som har mange år på bagen, så kan det i nogle tilfælde være en god idé at overveje at skifte den gamle fyldning ud med en ny fyldning af plast, før tanden flækker.
Hvis fyldningen er meget stor, fx hvis fyldningen fylder mere end halvdelen af den synlige del af tanden, kan en krone være en mere holdbar og langsigtet løsning.
Siden 1. oktober 2008 er det ikke længere tilladt at benytte sølvamalgam til fyldninger.
Det skyldtes ikke, at der er registreret nogen væsentlig sundhedsrisiko ved at have sølvamalgamfyldninger. Det er besluttet af sundhedsstyrelsen for at nedsætte forbrugen af kviksølv.
Sølvfyldninger indeholder nemlig ca. 50% kviksølv, og kviksølv er en af de farligste miljøgifte, vi kender. Kviksølv er et tungmetal som ophobes i miljøet og videreføres til de sidste led i fødekæden: pattedyrene.
De dyr (og mennesker) som eksempelvis spiser fisk med indhold af kviksølv og andre tungmetaller bliver også selv udsat for disse stoffer.
Kviksølv er i dag forbudt at anvende i mange andre sammenhænge end netop hos tandlæger: det gælder termometre, legetøj, batterier osv.
Desuden er plast i fyldninger formentlig heller ikke forbundet med de samme sundhedsmæssige risici, som sølvamalgam i fyldninger muligvis er forbundet med.
Du kan læse mange meninger om sølvamalgamfyldninger på nettet, men der er foretaget flere videnskabelige undersøgelser, og ingen har endnu afsløret en sundhedsrisiko ved at have mange sølvamalgamfyldninger.
Vi begynder derfor ikke at udskife dine gamle fyldninger, medmindre der en anden indikation herfor.
Ifølge retningslinierne fra sundhedsstyrelsen må vi i særlige tilfælde bruge sølvamalgam, fx ved reparationer af eksisterende og ellers velfungerende sølvamalgamfyldninger, eller hvor anatomiske forhold ikke tillader optimale forhold for anlæggelse af plast. Her tænker vi primært på, at området skal holdes fri for spyt.
Ligesom det gælder kroner og broer, ændres farven på fyldninger ikke ved tandblegning. Derfor kan det efter en tandblegning være nødvendigt at skifte gamle plastfyldninger i fronten.
Hos Tandlægerne Strandgade 75 kan vi gøre dine tænder sunde. Bestil tid til en plastfyldning i dag.
Kontakt os i klinikken på 49 21 02 48 eller skriv via kontaktformularen.
Vores lille klinik er præget af ro samt en afslappet, uformel og god stemning. Vi giver en omsorgsfuld og professionel behandling. Det er vores førsteprioritet at bevare dine naturlige tænder længst muligt, og derfor vil vores behandlingstilbud primært være forebyggende og genopbyggende.
Du er meget velkommen til at blive patient hos os.
Hos Tandlægerne Strandgade 75 vil du opleve åbenhed, god kontakt og klar kommunikation, da det i vores optik er den bedste måde at indfri dine ønsker og forventninger.
Hvis du ønsker at få overblik over dit behandlingsbehov, tilbyder vi dig en udførlig oversigt over dine “risikotænder” med behandlingsmuligheder og eventuelle økonomiske konsekvenser.
Når du vælger os, som din tandlæge i Helsingør tager vi os god tid til dig, så du kan føle dig tryg.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt vi udfører lige præcis det, du efterspørger, så giv os et kald, så afklarer vi med det samme!
Strandgade 75B 1
3000 Helsingør
Telefon: 49 21 02 48
Email: tandklinikken@strandgade75.dk
CVR nr. 33 03 20 21